Kada se manuelna terapija primenjuje, a kada ne



Dosta je bilo rečeno na blogu u vezi stanja koje se tretiraju u okviru manuelne medicina, a naravno, biće ih još u narednim člancima. Ovde će ipak više biti reči o merama opreza i kontraindikacijama kada se pristupa hiropraktici i manuelnoj terapiji uopšte. Takođe, nastojaću da ukažem na to da, iako veoma uspešna, hiropraktika nije svemoguća i da se manipulacijama na lokomotornom sistemu, nažalost, ne mogu svi problemi rešiti. Iako osteopate insistiraju na manuelnom tretmanu stanja van lokomotornog sistema (unutrašnji organi), ja ću se zadržati na tretmanu samo neuromišićnoskeletnih oboljenja.
Najpre je potrebno reći da se svi zglobovi u ljudskom telu mogu „nameštati“, odnosno svi su podložni subluksaciji. Tu spadaju svi pokretni zglobovi (npr. rame, kuk, koleno), kao i nepokretni zglobovi (npr. kosti lobanje, sakroilijačni zglobovi). Ovi fibrinozni i hrskavičavi spojevi kostiju su samo uslovno nepokretni, tj moguća su izvesna translatorna pomeranja između njih. Pošto su skeletni (poprečnoprugasti) mišići, tetive, ligamenti, fascija i nervi deo lokomotornog sistema, oni se takođe tretiraju specifičnim autorizovanim tehnikama. Ove tehnike se ipak razlikuju od masaže i jednostavnog istezanja mišića gde se mišić i fascija nastoje osloboditi napetosti jednostavnim udaljavanjem mišićnih pripoja grubom silom.
Tehnike su zaista mnogobrojne i u zavisnosti od regije, patologije ili strukture koja se tretira određuje se kada se radi terapija (indikacija) ili kada se neće primeniti (kontraindikacija). Pošto je u medicini najbitnije najpre ne naškoditi terapijom (primum non nocere) kontraindikacije postavljamo na prvo mesto. U suštini, većina kontraindikacija je relativna i zavisi od iskustva i procene lekara i terapeuta. Neke kontraindikacije za određenu tehniku su apsolutne dok za drugu ne predstavljaju zabranu primenjivanja. Veliki stručnjaci manuelne medicine naglašavaju čak da apsolutne kontraindikacije ne postoje, već kod određenih stanja treba biti više obazriv; odnodnosno manuelna terapija nije kontraindikovana ukoliko će tretman doprineti poboljšanju celokupnog zdravstvenog stanja pacijenta.
Najčešće zajedniče kontraindikacije za manuelnu terapiju su:
·         Očigledna urgentna stanja (npr. akutni infarkt miokarda, akutna moždana krvarenja-šlog )
·         Akutni prelomi i iščašenja zglobova
·         Akutno istegnuće ili kidanje ligamenata i mišića
·         Akutno zapaljenje zgloba (reumatoidni artritis, infekcija zloba)
·         Lezije na koži na mestu tretiranja (npr. rane)
·         Malignitet
·         Tromboza
·         Infekcija tkiva na mestu tretiranja
·         Teška osteoporoza
·         Teška psihoza


Коментари

Популарни постови са овог блога

Sindrom kratke noge i hiropraktika

Double crush i multiple crush sindromi

Smernice za zdraviji mišićno skeletni sistem