Bol u kolenu i hiropraktika


Zglob kolena je složen u pogledu građe i veoma osetljiv na spoljne faktore (npr silu) i spada u slabije zglobove u telu. Bol u kolenu može poticati od različitih uzroka (oboljenja i povreda). Za manuelnu terapiju najznačajniji su ligamenti i meniskusi, kao i mišići koji prelaze preko kolena. Osnovni stabilizatori zgloba su tzv kolateralni i ukršteni ligmenti koji, kao umereno elastične trake, onemogućavaju da se izmeste kosti koje čine zglob. Po jedan kolateralni ligament se nalazi sa spoljne i unutrašnje strane kolena, a ukršteni ligamenti se nalaze u samom zglobu. Ukršteni ligamenti (prednji i zadnji) su dobili naziv zbog svog pravca pružanja koje je u obliku slova “X”.
Meniskusi su fibrozno hrskavičave tvorevine koje poseduju pojedini zglobovi (koleno, šaka). U kolenu postoje 2 (spoljni i unutrašnji), polumesečastog su oblika i nalaze se na ivicama zglobne površine golenjače (kost potkolenice). Mobilni su, što znači da se pri savijanju i opružanju kolena pomeraju napred – nazad. Njihova osnovna funkcija je povećavanje klizne površine zgloba, odnosno, oni “produbljuju” zglob i čine ga više konveksnim. Takođe, ublažavaju mehanički pritisak i stres, štite hrskavicu i podmazuju zglob.
Disbalansom ligamenata dolazi do nestabilnosti u zglobu kolena i bola, naročito pri penjanju i/ili silaženju niz stepenice ili pri ustajanju iz sedećeg položaja. Kada su ligamenti ili meniskus povređeni ili pokidani, potrebno je najpre da zarastu da bi se moglo pristupiti njihovom “podešavanju”. Ako i posle srastanja postoji bol, vrlo verovatno se radi o disbalansu elastiiciteta ligamenata, odnosno subluksaciji, i pristupa se terapiji. Pošto meniskusi poseduju izvestan stepen pomeranja, dešava se da se fiksiraju u određenom položaju i tako dolazi do njihove iritacije, a samim tim i bola. Specifičnim manuelnim metodama, deluje se na meniskuse direktno, čime postaju ponovo mobilni vraćaju se na svoje mesto.
Bol u kolenu, neretko, može biti prouzrokovan subluksacijom nekog drugog zgloba noge (skočni zglob, kuk), i to na suprotnoj nozi. Dobro je poznata stvar da kada je jedan zglob opterećen (npr skočni zglob), štedimo taj zglob, tu nogu, a opterećujemo sve više drugu nogu i njeno koleno. Ligamenti, mišići i fascija su pod neizbalansiranim naponom čime se remeti cela biomehanika, ne samo nogu već i kičme, a time i tela. Zato je potrebno dovesti u najoptimalniji položaj druge afektirane zglobove noge, jer u suprotnom povoljan rezultat će izostati i bol se može ponovo brzo javiti.
Kada bol potiče od zapaljenja u zglobu (artritis), manuelni tretman nema značaja, čak može pogoršati stanje sve dok se upala ne smiri. Kod degenerativnih oboljenja (artroze) kolena, manuelna terapija ne može popraviti stanje hrskavice, i tu takođe nastaje poremećaj biomehanike tela jer se bolni zglob štedi od napora. Uvom slučaju, ligamenti i vezivno tkivo se mogu tako izbalansirati tako da se smanji kontakt i trenje između elemenata u samom zglobu, a time se i bol smanjije i/ili nestaje.
Nekad je uzrok bola slabost mišića i ligamenata kolena gde takođe dolazi do subluksacije. Tada manuelni tretman nema svrhu jer i posle nameštanja zgloba, neće imati šta da ga drži na mestu. Ovde su najefikasnije ciljane terapeutske vežbe, pravilno izbalansirane i u skladu sa funkcionalnom dijagnozom.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sindrom kratke noge i hiropraktika

Double crush i multiple crush sindromi

Smernice za zdraviji mišićno skeletni sistem