Bol u grudima i hiropraktika



Za svaki bol u grudnom košu, potrebno je, najpre, isključiti inernistička oboljenja. Detaljan pregled kod lekara specijaliste je apsolutno neophodan, po potrebi propraćen nekom od metoda vizualizacije (rentgen, CT skener, nuklearna magnetna rezonanca, ultrazvuk). Kada se utvrdi da bol nije poreklom od unutrašnjih organa (srce, pluća, jetra) i nisu prisutni prelomi kostiju i veće povrede, vrlo je verovatno da se radi o dislokaciji kostiju koje ulaze u sastav zglobova grudnog koša (rebra, grudna kost, grudni kičmeni pršljenovi).
Grudni koš (thorax) čine rebra i rebarne hrskavice, grudna kost i grudni deo kičmenog stuba. Grudna kost (sternum) se nalazi na prednjoj strani grudnog koša, dok zadnji zid toraksa grade 12 grudnih pršljenova. Rebra, kojih ima 12 pari (24 ukupno), polukružnog su oblika i formiraju bočne zidove grudnog koša, spajajući se sa sternumom preko rebarnih hrskavica na prednjoj strani, a pozadi se spajaju sa grudnim pršljenovima preko zglobova koji čine sa njima. Svaki grudni pršljen se zglobljava sa po 2 rebra. 11. i 12. par rebara se nazivaju slobodna rebra i ona se spajaju samo pozadi sa 11. i 12. grudnim pršljenom.
Zašto dolazi do dislokacije rebara? Generalno, razlozi su isti kao i kod subluksacija drugih zglobova. Kod mlađih ljudi (muškaraca) česte su dislokacije usled spazma (grča) mišića koje se dešavaju prilikom većih napora ili prilikom snažnog naglog pokreta. Direktna povreda tj udarac u grudni koš može izmestiti rebra iz ležišta. Dugotrajni nepovoljni položaji koji menjaju biomehaniku celog tela pa tako i zglobova grudnog koša, kao npr ponavljane jednolične radnje ili zauzimanje istog položaja tokom dužeg vremenskog perioda mogu, takođe, dovesti do subluksacije rebara. Kod stanja poput skolioze i kifoze, rebra zauzimaju nepravilan položaj čime su podložna subluksaciji.
Treba pomenuti i specifična stanja poput kostohondritisa i Tietze – ovog sindroma kao mogućih posledica dislokacije rebara s obzirom da tačan uzrok nije poznat. U oba slučaja prisutan je bol i zapaljenje hrskavice rebara, s tim što u drugom postoji i otok. Manuelnom terapijom, stanje se može značajno ili potpuno popraviti. Takođe, hiropraktori i osteopate naglašavaju pozitivan efekat slobodnog pomeranja rebara koji utiče povoljno na rad unutrašnjih organa, s obzirom da vlakna autonomnog nervnog sistema leže na zadnjem zidu grudnog koša, upravo u blizini zglobova pršljenova sa rebrima.
Koji su simptomi dislokacije zglobova grudnog koša tj disfunkcije mehaničkog porekla? Na prvom mestu je prisutan bol koji je konstantan i dugotrajan. Obično je lokalizovan između lopatica, na prednjoj strani grudi ili duž kičmenog stuba na nekoliko centimetara od središnje linije kičme. Bol može postojati i sa bočne ili donje strane grudnog koša, u zavisnosti od afektiranog segmenta. Smanjuje se sa prekidom aktivnosti i odmorom, a provociraju ga kašalj, kijanje, fizički napor, disanje, pokreti trupa. Pored bola postoji i nemogućnost dubokog udisaja.
Kako izgleda tretman hiropraktikom kod dislokacije rebara? Kod manuelne terapije kostiju grudnog koša, cilj terapije je vratiti zglobne površine rebara u odgovarajuća “ležišta” tj zglobne površine na grudnom pršljenu za koji se pripajaju. Ponekad je potrebno obaviti prethodni tretman kičmenog stuba zbog subluksacije grudnih pršljenova jer ukoliko su oni dislokovani, mobilizacijom samo rebara neće se postići zadovoljavajući rezultati. Takođe, vrši se i mobilizacija grudne kosti gde se modifikuje njen položaj preko pripoja sa rebarnim hrskavicama. Ukoliko postoji spazam okolnih mišića i fascije, potrebno je opustiti pomenute segmente.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sindrom kratke noge i hiropraktika

Double crush i multiple crush sindromi

Smernice za zdraviji mišićno skeletni sistem