Uvod u hiropraktiku



Koliko puta ste imali priliku da čujete od prijatelja ili poznanika kako se žali na probleme vezane za kičmu i zglobove? A možda ste imali tu nesreću da ih i sami iskusite. U svetu, hiropraktika (popularno „kiropraktika“), osteopatija, i manuelna medicina se već decenijama unazad, tim problemima izuzetno detaljno bave. U Srbiji, prema pravilniku o tradicionalnoj medicini, hiropraktika zauzima posebno mesto kao metoda za telesno restrukturiranje. Kod nas, zdravstveni radnici koji najčešće praktikuju manuelnu terapiju su lekari i fizioterapeuti.
Praktičari manuelne (manipulativne) medicine primenjuju mnoge tehnike, a osnovni cilj svima je omogućavanje MAKSIMALNOG BEZBOLONOG POKRETA. To se postiže finim „podešavanjem“ zglobova gde se posebna pažnja posvećuje kičmenom stubu i zglobovima između kičmenih pršljenova. Da bi se to omogućilo nije dovoljno da zglob samo „krcne“ već je potrebno da se zategnuto vezivno tkivo u okolini zgloba opusti. Isto važi i za mišiće; a kada se napetost otkloni, nervi i krvni sudovi oko zgloba će normalno funkcionisati što će se odraziti na ceo organizam.
Zašto „nameštati“ zglobove, a naročito kičmu? Osteopate i hiropraktori ustanovili su vezu između izmeštenog zgloba i bola, kao i smanjenog obima pokreta ali i mnogih drugih bolesti. Dovoljno je da su kosti nekog zgloba pomerene svega koji milimetar jedna u odnosu na drugu pa da to prouzrokuvje čitav niz problema: bolovi u zglobu i tkivu oko zgloba, napetost u mišićima i tetivama, labav zglob, glavobolje, vrtoglavice, psihičku napetost, trnjenje i bolove duž ruke ili noge itd. Sa druge strane, između zglobova kičmenih pršljenova prolaze važni nervi koji, između ostalog, regulišu rad unutrašnjih organa. Lako je zaključiti da će njihovo nesmetano funkcionisanje doprineti zdravlju celog organizma.
U hiropraktici (kao i u drugim oblastima manuelne medicine) koriste se tehnike koje brzim, naglim i bezbolnim pokretom nastoje da tretiraju problem. Ovakav oblik terapije često prati zvučni efekat u vidu „krckanja“ i naziva se „High Velocity Low Amplitude (HVLA) techniques/thrust“, odnosno „potisak/tehnike velike brzine male amplitude“. Međutim, postoje i druge vrste mnogo suptilnijih tehnika tzv meke tehnike kao što su: miofascijalno oslobađanje, kraniosakralna terapija, ligamentorno artikularno istezanje, mišićno energetske tehnike, poziciono oslobađanje, visceralne tehnike.
Ovim metodama mogu se tretirati najrazličitija oboljenja vezana za mišićno – skeletni sistem: diskus hernije, degenerativna reumatska oboljenja kičme i drugih zglobova, stanja posle sportskih povreda, bolovi u mišićima i zglobovima, itd...




Коментари

Популарни постови са овог блога

Sindrom kratke noge i hiropraktika

Double crush i multiple crush sindromi

Smernice za zdraviji mišićno skeletni sistem