Distorzija zgloba i hiropraktika


Distorzija (uganuće) zgloba predstavlja povredu gde naglo dejstvo sile forsira prekomernu amplitudu pokreta u datom zglobu i prevazilazi otpornost ligamenata. Usled ovakvog scenarija, ligamenti budu istegnuti (I stepen), delimično pokidani (II stepen) ili potpuno pokidani (III stepen). Po povredi nastaje bol kao posledica iritacije nerava; otok i hematom („modrica“) kao posledica izlivanja tečnosti i krvi u okolino tkivo; ograničenost ili nemogućnost pokreta usled otoka i bola; i povećanje temperature tkiva oko zgloba zbog zapaljenja. Distorziji su najčešće podložni skočni zglob i koleno.
Da li se zglob namešta neposredno posle povrede? Greška je da ubrzo posle ili u roku od nekoliko dana od povrede dozvolite nekome da Vam „namešta“ zglob ili da „uklještene“ ligamente i tetive u okolini zgloba „oslobađa“. Bilo kakvim pomernajem kostiju i/ili vezivnog tkiva, mogu se još više istegnuti ligamenti, a time će se produžiti lečenje. Istina je da prilikom distorzije zaista dolazi do izmeštanja određenih kostiju koje ulaze u sastav zgloba, ali sama manuelna terapija odmah nakon povrede neće imati efekta jer ovako istegnuti ligamenti neće biti dobra potpora zglobu i do distorzija će ponovo, lakše i češće dolaziti. Osim toga, prilikom povrede može doći i do prelom ili naprsnuća kostiju u zglobu što je takođe kontraindikacija za manuelnu terapiju. Upravo zato, a naročito ako je pri povredi prisutan jak bol i veliki otok, obavezno treba snimiti zglob (rentgen, magnetna rezonanca) i obratiti se medicinskom stručnjaku.
Kako se distorzije leče? Za I stepen – istegnuće ligamenata, mirovanje je 7 – 10 dana i fiksira se kompresivnim zavojem. Kod delimičnog kidanja ligamenata (II stepen) mirovanje je 2 – 4 nedelje i takođe fiksiranje kompresivnim zavojem. Kada dođe do kidanja (rupture) ligamenata, postavlja se gipsana imobilizacija u trajanju do 2 meseca. Sve više se primenjuje i hirurško lečenje ruptura ligamenata, nakon čega se postavlja gips ili ortoza za hod tokom 4 – 6 nedelja, a po skidanju gipsa zglob se osigurava zavojem naredne 2 – 3 nedelje.
Za sve distorzije značajno je što ranije započinjanje sa vežbama bez pokreta u povređenom zglobu (izometričke vežbe) kao i sa izotoničnim vežbama u susednim zglobovima (dolazi do pokreta). S vežbama se nastavlja i posle srastanja ligamenata, obično onoliko dugo koliko je trajala imobilizacija. Odmah nakon povređivanja, postavlja se led na zglob, a masaža ledom se vrši svakodnevno do nestanka otoka, više puta u toku dana od po 20 min ili do pojave crvenila na koži. Takođe, mogu se primenjivati različiti oblici fizikalne terapije (ultrazvuk, elektroterapija, magnetno polje, laser), sve u zavisnosti od iskustva i procene fizioterapeuta.
Kakva je uloga hiropraktike u lečenju distorzija? Nakon srastanja, ligamenti nisu više elastični kao pre povrede ili ostaju suviše istegnuti ili i jedno i drugo. Zatim, zbog pomeranja kostiju u skočnom zglobu prilikom povrede i u toku mirovanja, dolazi do subluksacije i pratećih tegoba (bol i smanjena pokretljivost). Otok, koji može biti prisutan dugo posle povrede, posledica je poremećene cirkulacije zbog narušene strukture fascije i vezivnog tkiva. Često, zbog narušene biomehanike povređenog zgloba, osoba nastoji da kompenzuje pokrete u drugim zglobovima ekstremiteta na neadekvetan način, a to dovodi do disfunkcije drugih zglobova u ruci ili nozi, što se kasnije može odraziti i na kičmu.
Naravno, ukoliko ništa od navedenog nije prisutno nakon vremena predviđenog za izlečenje, a osoba može relativno normalno da funkcioniše bez tegoba, ne insistira se na manuelnoj terapiji. Kada je bol, otok i smanjen obim pokreta prisutan u zglobu i posle dužeg vremena od povrede, a snimkom je potvrđeno da je oštećeno tkivo sraslo, može se početi sa manuelnom terapijom. Primenjuju se neke od već opisanih, bezbolnih, specifičnih tehnika mobilizacije gde se radi na resrtrukturiranju fascije i balansiranju ligamenata u povređenom zglobu i po potrebi u susednim zglobovima ekstremiteta. Ove procedure će vratiti kosti u fiziološki položaj, smanjiti otok i bol i povećati obim pokreta.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sindrom kratke noge i hiropraktika

Double crush i multiple crush sindromi

Smernice za zdraviji mišićno skeletni sistem