Smernice za zdraviji mišićno skeletni sistem

Opšte je poznato da je pokret značajan za kičmu, zglobove pa i za zdravlje u celini. Ko pronađe vremena da se posveti svom telu vežbanjem nekoliko puta nedeljno, možemo reći da je napravio pravi uspeh u današnjem brzom načinu života. Ali da li smo odabrali pravu fizičku aktivnost? Da li je baš to ono što nam treba? Da li smo zaista na pravi način aktivirali mišiće i zglobove kako bismo produžili vek dragocenom nam mišićnoskeletnom sistemu? Ovo su sve pitanja koje unose konfuziju kada je u pitanju odabir odgovarajuće fizičke aktivnosti.
Zglobove ne održavaju samo ligamenti već i mnogi mišići u okolini, koji, kao opruge, omogućavaju stabilnost, odnosno najoptimalniji položaj u kome će se zdravlje zglobova očuvati. Tu je i nervni sistem koji svojom konstantnom regulatornom aktivnošću nastoji da održi kontrolu nad nabrojanim elementima.
Ako su mišići preopterećeni, brzo se zamaraju i popuštaju, a zglobovi se postavljaju u ne adekvatan  položaj. Na strani zgloba gde mišići nisu premoreni, zglob je čvrst i fiksiran. Dakle, prva ključna reč je BALANS muskulature koji se može postići ravnomernim vežbanjem svih partija mišića. U ovom smislu ne misli se na refleksnii balans neuromišićno skeletnog sistema tokom aktivnosti putem propriocepcije. S toga ovaj princip bi se mogao označiti i kao RAVNOMERNOST u pogledu opterećenja partija mišića.
Kada neko kao rekreativnu aktivnost odabere jednu disciplinu, npr isključivo fudbal, gde su mišići nogu najviše opterećeni, razumljivo je da su ostale grupe mišića, kao i zglobovi, zapostavljeni. Isto tako, zglobovi i mišići nogu su preopterećeni i dolazi do povreda. Isto važi i za profesionalni sport gde se često forsiraju samo pokreti potrebni za određenu akciju. Ovakav način aktiviranja neuromišićnoskeletnog sistema nije optimalan jer, očigledno, u njemu postoji disbalans.
Kod drugih aktivnosti kao što je dizanje tegova ili fitness, vežbanjem se aktiviraju sve  partije mišića i većina zglobova, ali su ne retko prekomerni. Isto važi i za duge šetnje bez odmora ili naporno vežbanje kada smo izuzetno umorni. Ovde govorimo o UMERENOSTI. Ovo znači da se treba aktivirati onoliko koliko nam prija što se može definistai kao „zdrav umor“. Treba slušati svoje telo i ne forsirati ga preko granica.
Ovi principi, preneseni na fizičku aktivnost, ukazuju da je potrebno postići odgovarajući stepen mišićne SNAGE i ELASTIČNOSTI za najoptimalnije funkcionisanje lokomotornog sistema. Stepen IZDRŽLJIVOSTI neophodan je u određenoj meri kako bi mišići podneli umerene kontrakcije za održavanje određenog položaja tokom dužeg vremenskog perioda. Pošto i mišići imaju granice mogućnosti održavanja konstantnog dugotrajnog položaja, neophodno je  promeniti položaj tela u prostoru (ležanje – klečenje – sedenje – stajanje) prilikom radnih i rekreativnih aktivnosti. Ovo bi bio princip RAZNOVRSNOSTI.
Pojam POSTEPENOSTI je svima poznat ali se često zanemaruje započinjanjem aktivnosti naglo bez prethodne pripreme (zagrevanje). To se takođe odnosi na započinjanje rekreacije nakon dugotrajnog odsustvovanja sa bilo kakvog težeg fizičkog vežbanja. Simetrične, ponavljajuće vežbe, kao npr sklekovi, zgibovi ili vežbe sa šipkom u teretani gde se istovremeno angažuju ekstremiteti na isti način (simetrično), nisu optimalne za nervni sistem jer unose konfuziju i preopterećuju ga. Za što bolje zdravlje nervnog sistema, vežbe treba da su osmišljene asimetrično poput prirodnih aktivnosti hodanja ili trčanja gde jednom polovinom tela izvodimo pokret potpuno suprotan drugoj (skijaško trčanje npr). Ovo bi bio princip ASIMETRIČNOSTI.

Ovaj tekst ne isključuje niti jednu nabrojanu fizičku aktivnost, već naglašava aktivaciju celokupnog neuromišićnoskeletnog sistema kroz dopunske fizičke aktivnosti kako bi se se obuhvatili svi diskutovani principi. Ovo se odnosi na fizičku rekreaciju gde se forsiraju više određene mišićne partije u odnosu na druge. Kako inkorporirati sve ove principe u Vaš način vežbanja i koje su to aktivnosti koje najbolje angažuju najveći broj mišića, konsultujte se sa Vašim fizioterapeutom i trenerom.

Коментари

  1. Мени треба Ваша помоћ.

    ОдговориИзбриши
  2. Молим Вас за контакт телефон или адресу ординације. Неопходна ми је Ваша помоћ. 065 507 6048

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Reakcije

Популарни постови са овог блога

Sindrom kratke noge i hiropraktika

Double crush i multiple crush sindromi