Bol u ramenu i hiropraktika



Najpokretljiviji zglob u ljudskom telu je zglob ramena koji dozvoljava veoma široko područje kretanja ruke ispred, po strani i iza tela. U službi je šaci i omogućava joj da dohvati svaku tačku unutar vidnog polja. Zato, disfunkcije ramenog zgloba dovode do značajnog umanjenja radnih sposobnosti, aktivnosti svakodnevnog života kao i kvaliteta života uopšte. Skoro sva stanja ramenog zgloba praćena su bolnom aktivnom i/ili pasivnom pokretljivošću i smanjenim obimom pokreta. Budući da je njegova uloga u radnim (posebno u sportskim) aktivnostima od izuzetnog značaja, često je podložan oštećenjima i oboljenjima.
U predelu ramena postoje 3 zgloba. Zglob između nadlakatne kosti (humerus) i lopatice (scapula) naziva se glenohumeralni ili rameni zglob. Zatim, odmah iznad humerusa, nalazi se akromioklavikularni zglob, odnosno spoj između lopatice i ključne kosti (clavicula). I sternoklavikularni zglob između ključne i grudne kosti (sternum) kojim je ruka pripojena za trup. Postoji i spoj između lopatice i grudnog koša koji zapravo nije zglob jer je lopatica pripojena posredstvom mišića za trup. Vratni deo kičme je preko velikog broja mišićnih veza povezan sa pomenutim zglobovima i neretko postoji udružena restrikcija zglobova ramena i zglobova između vratnih pršljenova.
Nabrojani zglobovi deluju sinhrono i omogućavaju pokretanje ruke u svim pravcima. Restrikcija nekog od ovih zglobova dovodi do restrikcije nekog drugog u okolini ramena ili su svi zajedno subluksirani i disfunkcionalni. Skraćenje (spazam) ili slabost nekih od velikog broja mišića koji se pripajaju u okolini, značajno doprinosi subluksaciji zglobova u ramenu. Isto tako, zadebljanje i skraćenje ligamenata i /ili fascije u zglobovima ramena će rezultirati smanjenim obimom pokreta i nastankom bola, povredama mekih tkiva, njihovog zapaljenja kao i reumatskih promena u okolini.
Pored subluksacije tj jednostavnog izmeštanja zglobnih površina zglobova u predelu ramena, mnoga reumatska oboljenja, kao i povrede, mogu prouzrokovati bol u ramenu. Manuelna terapija je delotvorna kod, upravo, subluksacije i kod tzv vanzglobnog reumatizma tj kod upale tetiva, ligamenata, zglobne kapsule, burze i kada dođe do fibroze (zadebljanja) ovih struktura. Tu spadaju: tenosynovitis, tendovaginitis, bursitis, adhezivni kapsulitis, enthesitis, enthesopathia, periarthritis humeroscapularis (PAHS). Izolovano izmeštanje (subluksacija) zglobova u ramenu često se dešava usled spazma nekog od okolnih mišića i to pri naglom pokretu kao npr pri sportskim aktivnostima.
Zbog velikog broja mišića koji utiču na pokrete nadlaktice ali i na subluksaciju zgloba ramena, manuelna terapija je najvećim delom usmerena upravo na mišiće, zatim na tetive i ligamente, kao i na druge elemente zgloba (kapsula, čašična usna). Tretirajući ove meke strukture, praktičar oslobađa zglob od restrikcije, bol se smanjuje i/ili nestaje i obim pokreta se znatno povećava. Ovakav tretman ne uključuje nagle i snažne pokrete, a tehnike su prakično neosetne, bez neprijatnih položaja i pokreta. Kada postoji bezbolno „preskakanje“ i „krckanje“ u zglobu ramena pri pokretima, tada su najdelotvornije terapeutske vežbe za ramene mišiće koji će svojom snagom osigurati da kosti u zglobu pravilno naležu jedna na drugu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Sindrom kratke noge i hiropraktika

Double crush i multiple crush sindromi

Smernice za zdraviji mišićno skeletni sistem